Blog

16 april 2017 - Hoe herken je een goede website, en dus ook hoe herken je een slechte?

Tja, wat is goed en wat is slecht? Laat ik het niet teveel over de inhoud hebben, dat kunt u zelf prima beoordelen, laten we een beetje onder de motorkap kijken. Daar zijn verschillende interessante dingen te zien. Als u een tweedehands auto koopt kijkt u onder de motorkap. Is het daar een smerige zooi, dan geeft dat te denken. Zo ook met websites. Wat valt er zoal te zien?

Eerste punt van aandacht: JavaScript

Veel websites gebruiken JavaScript om legitieme redenen, met name interactiviteit. Maar je kunt ook minder mooie dingen doen met JavaScript. Daarvoor heeft browser Firefox een plugin NoScript, die u in staat stelt te zien en te bepalen welke scripts er zijn en welke u toestaat. In NoScript geeft u aan of een site JavaScript mag uitvoeren. Komt u op een nieuwe site dan is JavaScript in eerste instantie uitgeschakeld, totdat u toestemming geeft. Dat is een extra handeling en als u zich überhaupt geen zorgen maakt over veiligheid en privacy, kunt u beter NoScript niet installeren. Maar als u dat wel doet, wordt het leuk. U komt op een nieuwe site en JavaScript staat uit, wat ziet u? Een goede site die JavaScript nodig heeft, geeft een boodschap van die strekking. Veel sites geven geen boodschap, maar worden wel slecht weergegeven. Als ervaren NoScript gebruiker denk je dan, daar heb je er weer één.. Maar er is meer wat verraden wordt door NoScript. In het ideale geval is er alleen toestemming nodig voor de site die u bezoekt, dus in dit geval infolead.nl. Maar gaat u naar een site als nu.nl, dan geeft NoScript een hele waslijst van sites die toestemming willen hebben voor JavaScript (en nu.nl is nog lang niet de ergste). Wat doen die sites daarmee en wat doen ze überhaupt bij nu.nl? Ook hier weer een mix van meer of minder legitieme redenen. Waar het op neer komt is dat veel sites gebruik maken van 'derden' en daarvoor betalen met uw privacy. Het web zit vol met dit soort diensten met twijfelachtige privacy aspecten. Mijn advies, doe daar niet aan mee en stel de privacy van je klanten op de eerste plaats.

Tweede punt van aandacht: sourcecode

Van iedere website kun je de sourcecode bekijken. Hoe is afhankelijk van de browser, meestal is rechtsklikken op een willekeurige plaats en Paginabron bekijken genoeg. Via het menu kan ook. Om sourcecode goed te kunnen beoordelen, moet je kennis hebben, maar ook zonder kennis zijn er dingen te zien. HTML is namelijk op zich redelijk leesbaar, zelfs als u de betekenis van alles wat u ziet niet begrijpt, het zou er gestructureerd en leesbaar uit moeten zien. Naarmate de sourcecode groter en onleesbaarder is mogen de wenkbrauwen omhoog. En die wenkbrauwen mogen hoger naarmate de discrepantie tussen hoeveelheid sourcecode en daadwerkelijk getoonde informatie groter is. Dat kan duiden op twee dingen: er gebeurt veel op de achtergrond wat uw privacy niet ten goede komt, of er is sprake van ondeskundig gebruik van het één of andere CMS, wat de website nodeloos traag maakt.

5 april 2020 Stand der techniek
15 februari 2020 Ingewikkelde berekeningen in Excel
8 november 2019 Hosting en uptime II
4 juni 2019 Hosting en uptime
19 januari 2019 - Progressive Web App
22 augustus 2018 - BWNR - Aansturen medewerkers
21 augustus 2018 - 'Opensource' prijsbepaling
13 februari 2018 - Afspraken- & routeplanning, woningopname en zonnepanelen
6 oktober 2017 - Routeplanning+
18 augustus 2017 - BWNR.NL - Vervolg
3 augustus 2017 - Nieuw project op BWNR.NL
21 april 2017 - Houd je computer veilig
18 april 2017 - Eigenschappen van goede software
16 april 2017 - Hoe herken je een goede website, en dus ook hoe herken je een slechte?