Blog

8 november 2019 - Hosting en uptime (vervolg)

Sinds het vorige blog ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe hosting provider. Ook qua type hosting moest ik een keus maken. Doorgaan met shared hosting, of naar een VPS (virtual private server). VPS is er in twee smaken, managed of unmanaged. Unmanaged VPS betekent dat je ruimte krijgt op een eigen zelfstandige omgeving, maar je moet wel alle basis zaken zelf installeren en bijhouden. Dat vergt kennis en energie. Dat is voor mij geen optie, ik heb mijn handen al vol aan de functionaliteit van mijn websites. Het alternatief, managed VPS is relatief duur, al gauw richting €1000,- per jaar om te beginnen.

Dus blijft de voorkeur shared hosting, maar dan wel goed. Ik stel eigenlijk geen bijzondere eisen, alleen betrouwbaarheid. Ze beloven allemaal 99,9% uptime, alleen wie maakt het waar? SoHosted, mijn vorige provider in ieder geval niet. Bij lange na niet

Na het nodige onderzoek kwam ik uit bij Antagonist.nl. Aangezien de nood bij q-scan.nl het hoogste was, eerst die verhuisd naar Antagonist. Dat beviel behoorlijk goed. Bwnr.nl bleef nog even bij SoHosted. De nood was daar iets minder hoog en Antagonist gaf aan dat bwnr.nl niet aan hun voorwaarden voldeed. Teveel gegevensopslag wat in strijd zou zijn met hun policy. Na wat aandringen en goed overleg is Antagonist gelukkig overstag gegaan en staat bwnr.nl sinds 31 oktober bij Antagonist. Dat heeft een serieuze verbetering qua betrouwbaarheid (uptime) en snelheid opgeleverd. Daarbij komt nog eens, dat Antagonist qua kosten absoluut concurrerend is.

Vervolgens kwam ik terecht bij internet.nl. Een interessante site waar je kunt testen of jouw site aan een aantal standaarden voldoet. Initiatief van 'de internetgemeenschap en de Nederlandse overheid'. Via Antagonist is het makkelijk om je site aan de eisen op gebied van veiligheid te laten voldoen. Sohosted is ook hier weer een drama. Je zou mogen verwachten dat een hosting provider de eigen site goed op orde heeft, maar de score is slechts 28% (8-11-2019)

Q-scan.nl en bwnr.nl voldoen ondertussen aan de hoogste eisen en scoren 100%.
Update januari 2020: de normen van internet.nl verschuiven. We scoren nu 95%. Helaas zijn we hierbij afhankelijk van Antagonist. Het probleem is dat voldoen aan de laatste eisen strijdig kan zijn met websites bereikbaar houden voor oudere browsers. Keuzes...

Update: Ondertussen heeft internet.nl een aantal eisen opgeschroefd. Daardoor scoren we nog 'maar' 95%. Het zijn zaken die bij onze internetprovider Antagonist liggen en waarop wij hun hebben aangesproken. Antagonist zoekt een compromis tussen het faciliteren van gebruikers met oudere besturingssystemen en maximale veiligheid. Ze geven aan dat binnen een half jaar de oudere protocollen uitgefaseerd worden. Hoe groot het daadwerkelijke risico is kun je je afvragen. Toch liever 100% score. 
5 april 2020 Stand der techniek
15 februari 2020 Ingewikkelde berekeningen in Excel
8 november 2019 Hosting en uptime II
4 juni 2019 Hosting en uptime
19 januari 2019 - Progressive Web App
22 augustus 2018 - BWNR - Aansturen medewerkers
21 augustus 2018 - 'Opensource' prijsbepaling
13 februari 2018 - Afspraken- & routeplanning, woningopname en zonnepanelen
6 oktober 2017 - Routeplanning+
18 augustus 2017 - BWNR.NL - Vervolg
3 augustus 2017 - Nieuw project op BWNR.NL
21 april 2017 - Houd je computer veilig
18 april 2017 - Eigenschappen van goede software
16 april 2017 - Hoe herken je een goede website, en dus ook hoe herken je een slechte?