Websoftware
voor ingenieurs- en adviesbureaus

Door onze ondersteuning kunt
u zich concentreren op waar ú goed in bent!

Waarom stoppen met WhatsApp

januari 2021

Whatsapp is natuurlijk prachtig. Toen Whatsapp werd overgenomen door Facebook, werd beloofd dat Whatsapp onafhankelijk zou blijven. Aan die belofte is een tijd gestand gedaan, maar te verwachten was dat het niet eeuwig zou duren. Nu blijkt Facebook besloten te hebben om de data van Whatsapp te gaan gebruiken en te integreren met de data van Facebook. Weliswaar biedt de EU privacy wetgeving nog enige bescherming, maar de vraag is in hoeverre dat in het geval van Facebook/Whatsapp realistisch is. Kan de EU überhaupt realistische controle uitoefenen? Een andere vraag is, of je niet sowieso weg moet zijn bij een dermate twijfelachtig concern.

Voor wie verder uitleg behoeft, Facebook profileert uw interesses om gericht advertenties te kunnen verkopen. Als u een site bezoekt, weet Facebook precies welke advertenties getoond moeten worden die passen bij uw interesses. Facebook gebruikt daarbij niet alleen uw informatie, maar ook die van de mensen met wie u contact heeft. Daar komt Whatsapp om de hoek kijken. Ook als u niets op Facebook doet, maar als uit uw Whatsapp contacten blijkt dat u veel met een bepaald soort contacten te maken heeft, weet Facebook dus indirect meer over u dan u lief is. Ook als u via Whatsapp een link deelt, is dat weer bruikbare informatie om te profileren.

Daarnaast is er het verschijnsel dat Facebook mensen probeert te binden door ze 'interessante' sites voor te schotelen waar ze blijven hangen, want dat levert meer advertentie inkomsten op. Probleem met die interesante sites is, dat die vaak twijfelachtig zijn. Twijfelachtig in de zin van sensatie en extreem. En in combinatie met wat Facebook weet over uw interesses, wordt die sensationele en extreme informatie gericht op wat u toch al geneigd bent te geloven.

Probleem is dat veel mensen onderschatten hoe beïnvloeding werkt en denken dat het wel meevalt. Misschien bent u die uitzondering, maar heel veel mensen vallen er wel voor. Het is een maatschappelijk schadelijk business model. Dus zelfs als u er zelf geen last van heeft, beïnvloedt het mensen om u heen in negatieve zin en daar hebben we met z'n allen wel last van. Als u zich afvraagt waarom sommige mensen zo idioot doen, waarom de wereld steeds gekker wordt, dan zit hier een deel van het antwoord.

Conclusie
Doe hier niet aan mee en zoek naar alternatieven. Steek uw hoofd niet in het zand - het valt wel mee en het is zo makkelijk, en iedereen zit er op. Als genoeg mensen kritisch zijn, kan het ook anders.